Race Report – Tjejvättern 2017

Inledningsvis i detta inlägg vill jag säga att det aldrig är för sent. Om du någonsin tror det kan du slå en signal till min mamma. Här kommer nämligen historien om bakgrunden och genomförandet av hennes 70-årspresent – en startplats i Tjejvättern 2017.

Någonstans efter att mamma Anita inlett sin löparkarriär vid 69 års ålder kom hon på att hon nog faktiskt var den enda i familjen som inte ägde en racercykel. Det ena ledde till det andra och en dag meddelade hon helt sonika att nu tänkte hon köpa sig en racercykel och det enda hon önskade sig när hon fyllde 70 var en start i Tjejvättern. Jag måste (om än ovilligt) erkänna att jag rynkade lite på näsan…skulle det verkligen bli av…

En vecka senare ringde hon och bad mig kolla med Cykelspecialisten i Linköping om de hade några lämpliga cyklar inne. Efter att ha pratat med Kalle så messade jag tillbaka några bilder på bra, så kallade, instegscyklar. Svaret jag fick kommer jag ALDRIG att glömma.

”Varför ska jag ha aluminiumram för, alla ni andra har ju carbon…är ni rädda att jag ska åka ifrån er eller…?”

Behöver jag skriva att hon köpte sig en carbonram? Behöver jag säga att hon har finast cykel av oss? Nä, troligtvis inte.

Hur eller hur. Dagen var kommen och vi styrde kosan mot Motala. Första stopp var byta om och kissa. Sa jag kissa? Min syster hann nämligen kissa två gånger inom loppet av fem och en halv minut…vi kallar det hennes paradgren 🙂
Ut till cyklarna och där inser jag…inget chip, ingen nummerlapp. Vi kallar det min paradgren. Ingen var förvånad. Alls.

tv17.jpg
Anita som gör Peace-tecknet bakvänt. Vi kallar det hennes paradgren 🙂

 

Ny plan. Cykla till infotältet, stångas fram till ett annat infotält där världens gulligaste kvinna hjälpte en stackars förvirrad småbarnsmamma med huvudet instoppat i ena sidofickan på cykeltröjan. Gratis blev det med. Och så hann vi alla säkerhetskissa också innan start, det är sedan gammalt…eller var det efter att man fött barn kanske…nåja jag minns inte. Kissa ska man i alla fall, minst fem gånger innan start.

Vi kommer till startfållan och mamma hittar i vanlig ordning någon att prata med. Inom tre minuter har hon bättre koll på personen mittemot än vad jag har på min egen make efter +10 år tillsammans. Vi får liksom nästan ryta i när det är trettio sekunder kvar till start att hon ska fokusera på uppgiften…som ju råkade vara cykla för dagen…inte så mycket prata. Kan hända jag brås lite på min mor i alla fall *hrrmm*.

Off we go utan större incidenter och det tuffar på. Vi cyklar fem mil innan vi stannar i en kontroll (kissa ni vet :-)) och jag får ÄNTLIGEN en slätbulle. Jag tar lite kaffe också och en skvätt blåbärssoppa. En del av mina medcyklister äter som att de just genomfört ett Ultraman på fastande mage…men det är klart, man vill ju ha bang for the buck!

Vi rullar vidare och nu jäklar. Vi swischar fram som drottningar på vägen. Mätaren visar 30-32 över tre mil och livet leker…tills det inte leker längre. Efter att ha stannat till och druckit kommer inte mamma iväg ordentligt och ramlar rakt ut i körbanan!

Sekunderna innan klartecken kommer att hon är ok och att cyklisterna bakom lyckats parera är hopplöst långa. När jag sedan ser min mor fullständigt hoppa upp och med en sjuklig målmedvetenhet börja slå, på den efter fallet sneda sadeln, med en sällan skådad frenesi, kan jag inte låta bli att le. Helvete vilken krutkärring hon är. Så. Jäkla. Cool. Hon skulle bara vidare och hon hanterade situationen i samma hastighet som att hon höll på att förlora en medaljplats i OS.

Vi tar oss med värdighet den sista biten in i mål och klockan stannar på 4:19. Tjejvättern 2017 är genomförd och hemma väntar bubbel. Det absolut bästa med dagen kan vara alla de anekdoter som vi kommer att gapskratta åt i många år framöver.
Låt oss säga så här, ordet snippskav kommer sannolikt snart finnas med i svenska akademins ordlista med tanke på hur många gånger det pratades om det under vår tio mil långa utflykt…

Tack för alla upplevelser livet och tack för världens coolaste mamma!

sportograf-99506509

~The end. For now…

2 reaktioner till “Race Report – Tjejvättern 2017

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: